Dilatarea timpului joaca un rol important in cadrul Teoriei Relativitati. Albert Einstein ne arata ca daca o fiinta urca la bordul unei nave care calatoreste in sapatiu cu viteza luminii, timpul pentru acea fiinta s-ar opri.
Oamenii, stiind ca nimeni si nimic nu poate dezvolta o asemenea viteza cu exceptia undeleor electromagnetice care au avantajul ca nu poseda masa propie, au extins regula sub forma de dilatare a timpului: cu cat un obiect calatoreste cu o viteza maim mare, cu atat timpul trece mai incet pentru acel obiect.
La acea vreme acest fenomen reprezenta doar o teorie. Acum odata cu evolutia tehnologie, aces lucru este demonstrat,iata cum: Avioanele cu motor turboreactor care zboara pe curse lungi la viteze mari, confirma acest lucru de dilatare a timpului prezis de Relativitate speciala. Oameni pentru a demonstra acest lucru au folosit ceasuri atomice, extrem de precise iar rezultatele au fost pozitive conform teoriei lui Einstein.Tot Einstein a dezvoltat un exeplu imaginar mai clar a teoriei dilatari timpului si anume este vorba de Paradoxul Gemenilor. El a susţinut că dacă unul dintre doi gemeni ar urca la bordul unei nave spaţiale şi ar călători cu viteze apropiate de 300000 km/s, timpul ar curge mai încet pentru geamănul-astronaut, asta în timp ce geamănul rămas pe Terra ar experimenta timpul ca oricare dintre noi, la ratele pe care noi, pământenii, le considerăm normale şi imuabile. Ambii gemeni ar simţi că timpul trece normal pentru fiecare în parte ,numai că, la revenirea pe Terra a celui plecat să exploreze spaţiul cosmic, el nu va fi îmbătrânit decât cu câteva luni, în timp ce fratele său rămas pe Pământ ar fi deja bunic.
Inafara de om, mai putem vorbi si de natura care si ea la randul ei isi poate pune amprenta pe curgerea timpului. Cauza acesteia reprezinta un fenomen astronomic extrem de rar al planetei noastre.Noi stim ca singura diferenta dintre durata zilelor este intre zilele de vara si cele de iarna insa cercetarile anumitor geofizicieni britanici au dus la un rezultat socant, zilele isi maresc durata constant de sute de milioane de ani, din cauza incetiniri miscarii de rotatie a Pamantului.
Savantii Germani au studiat si ei acest fenomen si au ajuns la aceiasi concluzie. Acestia sustin ca Luna este principala vinovata la incetinirea Terrei datorita atractiei gravitationale pe care o exercita asupra acesteia.
In urma cu 500 de milioane de ani zilele aveau doar 21 de ore iar in viitorul apropiat se spune ca zilele vor atinge durata de 25 de ore. Teoria poate fi demonstrata studiind sedimentele de corali formate pe parcursul a miioaneleor de ani.
Sunt unele teori care spun ca treaba sta cu totul invers, ca Luna se departeaza de Pamant in jur de 3 cm pe an iar miscarea de rotatie a Terrei in jurul axei sale se mareste ca urmare a scaderi duratei unei zile.
Dupa parerea mea acest fel de dilatare a timpului prin marirea sau micsorare zilelor ca durata, modifica doar timpul calendaristic deoarece timpul tot se scurge "neinteresandul" viteza de miscare in jurul axei sale a Pamantului intrucat acest fenomen nu incetineste ciclul de dezvoltare al unei fiinte spre deosebire de Paradoxul Gemenilor.
Un om mai poate simti dilatare timpului dealungul unui eveniment (durata) traumatizant ceea ce reperzinta defapt o iluzie a simtului uman. (exp: daca te-ai plimba cu o fata frumoasa in parc timpul ar trece mai repede pe cat credeai iar daca ai sta cu fundul pe un cuptor incins un minut ai crede ca a trecut 15 minute)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu